Stationsletter wijzigen of toewijzen in Windows 10

Leer hoe je een stationsletter (schijfletter) kunt wijzigen of toewijzen in Windows 10.

Je kunt een permanente stationsletter toewijzen aan je externe harde schijf of USB-stick met behulp van een hulpmiddel dat al is ingebouwd in Microsoft Windows 10.

Stationsletters

Als je meerdere USB-sticks of externe harde schijven gebruikt, dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat de stationsletter kan verschillen telkens wanneer je een apparaat via USB aansluit op je PC.

Microsoft Windows wijst automatisch een schijfletter toe aan elk USB-apparaat dat je op je PC aansluit.

En omdat Microsoft Windows automatisch een stationsletter toewijst, kan dit problemen veroorzaken met bepaalde software, zoals bijvoorbeeld back-up software.

Back-up software vereist dezelfde schijfletter elke keer dat je de USB-schijf die je voor back-ups gebruikt, aansluit op je PC.

Dus als je software gebruikt die dezelfde stationsletter vereist elke keer dat je een USB-schijf aansluit, moet je een permanente (statische) stationsletter toewijzen aan je USB-station.

Om de schijfletter van een USB-station te wijzigen, kun je een hulpmiddel genaamd “Schijfbeheer” gebruiken, en dit hulpmiddel is al ingebouwd in Microsoft Windows 10.

Stationsletter wijzigen of toewijzen in Windows 10

1. Sluit het USB-apparaat aan op je PC.

2. Open Schijfbeheer. Je kunt Schijfbeheer openen door met de rechtermuisknop op de start menuknop te klikken en vervolgens op Schijfbeheer te klikken.

Schijfbeheer openen in Windows 10

Of je kunt ook op de Windows Windows-toetsenbordtoets + R toetsen op je toetsenbord drukken, diskmgmt.msc typen en vervolgens op de OK knop klikken.

Schijfbeheer openen in Windows 10

3. Klik met de rechtermuisknop op het station waarvan je de stationsletter wilt wijzigen en klik vervolgens op Stationsletter en paden wijzigen.

De Stationsletter en paden wijzigen optie in Windows Schijfbeheer

Er verschijnt nu een “Stationsletter en paden voor _ wijzigen” venster.

4. Klik op de Wijzigen knop.

Stationsletter en paden venster in Windows Schijfbeheer

Er verschijnt nu een “Stationsletter of paden veranderen” venster.

5. Bij Deze stationsletter toewijzen, klik je op de keuzemenuknop en selecteer je een stationsletter tussen M en Z, omdat Microsoft Windows deze stationsletters zelden gebruikt.

6. Als je klaar bent, klik je op OK.

Selecteer een stationsletter voor een USB-schijf in Windows Schijfbeheer

Nu krijg je de volgende waarschuwing; Sommige programma's die afhankelijk zijn van stationsletters werken mogelijk niet goed meer. Wilt u doorgaan?

7. Klik op Ja.

Waarschuwing over programma's die afhankelijk zijn van stationsletters

De nieuwe stationsletter is nu toegewezen aan je externe harde schijf of USB-stick.

Het USB-apparaat krijgt vanaf nu altijd dezelfde schijfletter als je deze aansluit op je pc.

8. Je kunt Schijfbeheer nu sluiten.